Νέες συνήθειες παρατηρούνται στις συμπεριφορές των καταναλωτών στο σούπερ μάρκετ, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και ακρίβειας σε βασικά αγαθά.
Όσο οι υψηλές τιμές παραμένουν, οι καταναλωτές συνεχίζουν αναζητούν διαρκώς τρόπους ώστε να περιορίσουν το κόστος, ενώ ορισμένες από τις νέες τάσεις που αναδεικνύονται κατά τις αγορές τους, αναδιαμορφώνουν το τοπίο και συνολικά στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου και προμηθευτές, αναγνωρίζοντας ένα νέο μοντέλο καταναλωτή που διαμορφώνεται έπειτα από τις διαδοχικές κρίσεις (υγειονομική και ενεργειακή) των τελευταίων ετών επιχειρούν να προσαρμοστούν στα καινούρια δεδομένα.
Έξι στους δέκα καταναλωτές παρακολουθούν τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ, οι οποίες για έναν στους δύο αποτελούν τον κύριο λόγο επιλογής καταστήματος. Την ίδια στιγμή η χρηματική δαπάνη αποτελεί πλέον το βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων για 2 στους 3 καταναλωτές.
Η αναζήτηση προσφορών φαίνεται πως οδηγεί τους καταναλωτές στα πολύ μεγάλα καταστήματα σούπερ μάρκετ τα οποία προσφέρουν περισσότερους κωδικούς προϊόντων καθώς και πιο πολλές προωθητικές ενέργειες σε σχέση με τα μικρότερα, όπου οι επιλογές τους είναι πιο περιορισμένες.
Από το το πρώτο τετράμηνο του 2023 καταγράφηκε μείωση των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ στις κατηγορίες προϊόντων που θεωρούνται δευτερευούσης σημασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην κατηγορία της προσωπικής υγιεινής είναι τα στοματικά διαλύματα όπου παρατηρήθηκε μείωση πωλήσεων της τάξεως 8,2%. Αντίστοιχα στην κατηγόρια της οικιακής φροντίδας, πτώση 5,1% στα προϊόντα φροντίδας για τα έπιπλα.
Παράγοντες της αγοράς παρατηρούν ακόμη ότι καταναλωτές τον τελευταίο 1,5 χρόνο μειώνουν τις αγορές προϊόντων που θεωρούν ως «μικροπολυτέλειες και κατηγοριών, όπως είναι για παράδειγμα τα βιολογικά προϊόντα που είχαν ανέκαθεν συγκριτικά υψηλότερες τιμές.