Ανάμεσα στα φροντιστήρια για τις Πανελλαδικές, τις βόλτες με φίλους, το διάβασμα και το άγχος της ενηλικίωσης, οι μαθητές της φετινής Β΄ Λυκείου θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση της κάλπης καθώς θα κληθούν να ψηφίσουν.
Πολλοί από αυτούς δεν έχουν κλείσει ακόμη τα 17, ωστόσο σύμφωνα με τη νομοθεσία όλοι όσοι γεννήθηκαν το 2006 μπορούν να ψηφίσουν σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές.
Έφηβοι σήμερα, ήταν μικρότεροι από 10 χρόνων την εποχή των μνημονίων, της οικονομικής κρίσης και όταν έκλεισαν οι τράπεζες ήταν μόλις 9 χρόνων.
Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν για πρώτη φορά περίπου 430.000 νέοι από 17 έως 21 ετών, εκ των οποίων περίπου 90.000-100.000 πηγαίνουν ακόμη σχολείο και κάποιοι δεν έχουν σβήσει τα 17 κεράκια τους.
Με αφορμή το γεγονός αυτό έγινε ένα γκάλοπ εντοπίζοντας πέντε από τους νεότερους ψηφοφόρους της 21ης Μαΐου και ρωτήθηκαν για τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία.
Συνοπτικά η απάντηση που έδωσαν ήταν, ότι χαίρονται που θα ψηφίσουν, επιτέλους μπορούν να πουν τη γνώμη τους και να μετρήσει. Μιλούν πολύ μεταξύ τους για όσα τους απασχολούν και όσα τους θυμώνουν.
Παρά το χάσμα γενεών με τους γονείς τους, σε εκείνους απευθύνονται για να λύσουν τις πολιτικές απορίες τους. Θα ήθελαν να συζητήσουν στο σχολείο για τις εκλογές, τα διαδικαστικά έστω, πώς γίνονται, ποιο είναι το εκλογικό σύστημα και τι σημαίνει να ρίξεις λευκό αλλά αισθάνονται ότι πρόκειται για απαγορευμένο θέμα.