Spread the love

Ίσως, για να ξετυλίξει κανείς το νήμα της σχέσης του Freddie Mercury με τη μόδα πρέπει πρώτα να ανατρέξει στις σπουδές του. Μεταναστεύοντας από τη Ζανζιβάρη στο Λονδίνο το 1963, στα τέλη της εφηβείας του, φοίτησε στο Ealing College of Art, μαζί με τον Pete Townshend των Who και τον κιθαρίστα των Rolling Stones Ronnie Wood, παίρνοντας πτυχίο στη γραφιστική. Άλλωστε, είναι ο ίδιος που σχεδίασε το εμβληματικό λογότυπο των Queen με το “οικόσημο”, βασισμένο στα ζώδια. Τελειώνοντας τις σπουδές του κι ενώ ξεκινούσε τα πρώτα του βήματα στη μουσική, για να βιοποριστεί εργαζόταν σε έναν πάγκο με ρούχα στην αγορά του Κένσινγκτον με τη φίλη του Mary Austin.

Μάλιστα, εκεί είχε και μία αναπάντεχη συνάντηση με ένα εξίσου αμίμητο style icon. Ένας από τους πελάτες του υπήρξε ο David Bowie, ο οποίος, μαζί με τον Marc Bolan, όρισε τη στιλιστική μετάβαση από τους mods στο glam rock. Οι δύο τους βόλταραν συχνά στην περίφημη Carnaby Street, έψαχναν ακόμη και μέσα σε κάδους για να βρουν το επόμενο στιλιστικό διαμάντι που θα έχτιζε τον ανατρεπτικό, έντονο και φυλόρευστο ενδυματολογικό τους κώδικα και φυσικά στην υπαίθρια αγορά του Κένσινγκτον. Έτσι, ο David Bowie, βρέθηκε κάποτε να αγοράζει ένα ζευγάρι δερμάτινες μπότες από τον τότε άσημο μουσικό κα fashion lover, Freddie Mercury.

Η σχέση του Freddie Mercury με την εικόνα και τη μόδα είναι καθοριστική για την πορεία των Queen και την αμείωτη επιρροή που έχει το προσωπικό του στιλ μέχρι σήμερα στη βιομηχανία της μόδας. Η Βρετανίδα σχεδιάστρια Zandra Rhodes, το αντισυμβατικό κορίτσι με τα φούξια μαλλιά και τη μοναδική αντίληψη για το ένδυμα, αποδίδει τη στιλιστική ευφυΐα του Freddie Mercury, ακριβώς σε αυτή την τριβή με τις τάσεις και τις φυλές του Λονδίνου μέσα από την “πρωινή δουλειά” του και τις μυριάδες καλλιτεχνικές του αναφορές.

Η συνεργασία Rohdes – Mercury θα γίνει η αισθητική σφραγίδα της σκηνικής παρουσίας των Queen και θα γεννήσει το genderfluid στιλ για το οποίο γράφουμε και μιλάμε όλοι σήμερα. Η Zandra Rhodes, βρίσκονταν σχεδόν πίσω από κάθε εμφάνιση των Queen τη δεκαετία του ’70, παρόλο που μέχρι τότε, με εξαίρεση ένα κοστούμι για τον Marc Bolan, δεν είχε σχεδιάσει ανδρικά ρούχα. Ένας πολύ συγκεκριμένος queer ενδυματολογικός κώδικας, ενισχυμένος φυσικά με τις προσωπικές στιλιστικές παρεμβάσεις του ίδιου έγινε, μέσα από μία εμφάνιση, μια από τις πιο δυνατές στιγμές της pop κουλτούρας και επαναπροσδιόρισε την αρρενωπότητα δίχως η συντηρητική κοινωνία να βλεφαρίσει. Μία τρανή απόδειξη της επιρροής του Freddie Mercury στην παγκόσμια μόδα.

Αξέχαστο επίσης παραμένει μέχρι σήμερα το κίτρινο στρατιωτικό jacket δια χειρός Emanuels (ο οποίος σχεδίασε επίσης το νυφικό της πριγκίπισσας Νταϊάνα) που υπήρξε ορόσημο της νέας ενδυματολογικής εποχής του Freddie Mercury μαζί με τη βασιλική κορώνα και τον μανδύα που φορέθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιοδείας “Magic”, του 1986 από την σχεδιάστρια κοστουμιών Diana Moseley.